انتقال و واگذاری نام شرکت
انتقال نام شرکت
براساس ماده ۵۷۹ قانون تجارت،نام شرکت تجاری را می توان با رعایت شرایط مقرر آن به غیر واگذار نمود.طبق ماده ۴۹ قانون ثبت اختراعات،طرح های صنعتی و علائم تجاری در صورت ایجاد هر گونه تغییر در مالکیت نام تجاری یا نام شرکت باید شرکت یا موسسه و یا بخشی از آن نیز منتقل گردد.
به عبارت دیگر در صورتی می توان اقدام به انتقال نام شرکت تجاری نمود. که همراه آن تمامی امتیازات شرکت و یا بخشی که معرف آن نام است نیز واگذار شود.
انتقال شرکت و نام شرکت
اگر شرکتی در یک رشته خاص اقتصادی فعالیت می نماید در صورت انتقال نام شرکت باید نام شرکت به همراه تمام امتیازات آن واگذار شود. و نام شرکت به تنهایی دارای ارزش اقتصادی نمی باشد و قابل انتقال نیست.اما اگر یک شرکت در چندین رشته مختلف مثل تولید لوازم خانگی با نام خاص فعالیت داشته باشد. باید نام همراه با فعالیت تولیدی با آن نام منتقل شود.
انتقال نام شرکت منحل شده
طبق ماده ۴۹ قانون ثبت اختراعات،علائم تجاری و طرح های صنعتی نمی توان نام شرکت منحل شده را به تنهایی انتقال داد.و برای انتقال نام شرکت باید نام آن را به همراه خود شرکت منحل شده واگذار کرد.
براساس تبصره ۲ ماده ۱۹ قانون روابط موجر و مستاجر تصویب شده در تاریخ ۱۵/۵/۱۳۵۶ ،حق کسب و پیشه ی تجارت به مستاجر همان محل اختصاص دارد .و واگذاری آن به مستاجر جدید تنها با تنظیم سند رسمی معتبر امکان پذیر می باشد.
اما اینجا یک تناقض بین دو ماده ۵۷۹ که می گوید اسم تجاری قابل انتقال است و ماده ۴۹ قانون ثبت اختراعات،علائم تجاری و طرح های صنعتی که بیان می کند :
هرگونه تغییر در ملکیت نام تجاری باید با انتقال شرکت یا بخشی از آن که با آن نام شناخته می شود انجام شود.
اما به دلیل اینکه یکی از این احکام به صورت مطلق و دیگری به صورت مقید بیان شده است.اعمال حکم مطلق جایگاه قانونی ندارد و حکم مقید قابل اجرا می باشد.
اگر نام تجاری به تنهایی واگذار شود در میزان استقبال و تمایل عامه مردم تاثیری ندارد.به دلیل اینکه نام شرکت مورد توجه مردم می باشد. مگر اینکه تغییری در کیفیت ارائه خدمات و تولید محصولات ایجاد شود.
اگر شرکتی محصولاتی تولید نماید و تولید آن با ابزار و تجهیزات انحصاری شرکت انجام شود. که بدون آن تجهیزات نتوان محصولی تولید کرد در این صورت انتقال نام شرکت به تنهایی از نظر اقتصادی نتیجه ای نخواهد داشت .و لذا چنین قراردادی باید باطل گردد.
در ایران نام تجاری به صورت انحصاری قابل انتقال نیست مگر اینکه نام مزبور مستقل از شخصیت شرکت باشد. و یا اینکه شرکت براساس مقررات و شروط قید شده در اساسنامه و یا تصویب مجمع عمومی،صلاح بدهند که نام شرکت را تغییر دهند. که در این صورت می توان به جای اعراض و رها کردن نام تجاری آن را به ثالث واگذار نمود.
در سیستم حقوقی فرانسه نیز که مشابه ایران می باشد.انتقال نام شرکت باید همراه با انتقال شرکت یا بخشی از شرکت که معرف آن نام است انجام شود.
برخی شرکت ها این اجازه را می دهند که شرکتی دیگر محصولات خود را با نام و علامت شرکتشان تولید و عرضه نمایند.که در این صورت محصولات شرکت تحت لیسانس شرکت اصلی تولید می شود.و شرکت اصلی بر روند تولید محصولات نظارت می نماید.که این عمل باعث ایجاد اعتبار برای شرکت اجازه دهنده می شود.
در این موارد شرکت مجاز باید طبق قرارداد نوشته شده عمل نماید. و در صورت تخلف شرکت اجازه دهنده می تواند قرارداد را فسخ نماید.و هرگونه تجاوز از حدود اختیارات به عنوان سوء استفاده از نام تجاری تلقی می شود.
اگر نام تجاری شرکت برای استفاده مشخصی واگذار شود،شرکت مجاز مالک مطلق نام تجاری واگذاری نمی باشد.و در صورت تخلف از مفاد قرارداد به عنوان متجاوز و سوء استفاده کننده از حق استعمال شناخته می شود.
شاید این سوال برای شما پیش بیاید که امکان خرید و فروش شرکت وجود دارد؟
باید گفت که بله؛امکان خرید و فروش شرکت وجود دارد و می توان کلیه افراد حاضر در شرکت را خارج نمود. و افراد جدیدی را جایگزین کرد که به این فرآیند واگذاری شرکت می گویند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد خرید و فروش شرکت و همچنین آگاهی از نحوه ثبت شرکت،ثبت شرکت در کرج و ثبت برند در کرج با کارشناسان ما در موسسه حقوقی و ثبتی تکسفیر تماس بگیرید.کارشناسان مجرب و زبده ما به بهترین شکل ممکن شما را راهنمایی می نمایند.